Technologie CNC frézování pomocí splajnových interpolací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zaměřuje na využití různých typů splinové interpolace pro obrábění na číslicově řízených strojích. Cílem této práce je teoreticky popsat využití splinových interpolací při CNC frézování a následně stanovit a zhodnotit limity využití různých typů splinových interpolací na základně daného objemu vstupních dat. Součástí práce je vytvoření programu pro generaci různého počtu uzlových bodů na analyticky známé křivce. Následuje vložení uzlových bodů do vytvořeného CNC programu pětiosého obráběcího centra a poté jeho verifikace. Pro stejné uzlové body jsou aplikovány různé druhy interpolace pro následné porovnání metod a stanovení minimálního počtu bodů na délku křivky pro dosažené vyhovující přesnosti při použití dané interpolační metody.
This study aims to describe application of spline interpolations for computer numerical control machines. The aim of this work is also to evaluate limits of application of different spline interpolation methods and to determine minimum input data for different methods. The thesis includes creation of a program to generate different number of knots on an analytically known curve. Then we input the knots in a NC program for five axes CNC milling machine and verification of the program. Knots are then interpolated by different splines to compare the methods to each other and determine minimal number of knots per curve length to obtain sufficient precision using the chosen method.
Description
Citation
SOUKUPOVÁ, V. Technologie CNC frézování pomocí splajnových interpolací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-22
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Může CNC systém Sinumerik 840 pracovat přímo v polárních souřadnicích? 2. Jak se určí souřadnice bodů křivky pro konstantní délku inkrementu křivky? 3. Jak byl CNC systém Sinumerik 840 nastaven pro efektivní realizaci posuvové rychlosti při obrábění? 4. Jak se zaručuje hladkost napojení počátku a konce uzavřené křivky? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. K čemu slouží znak procento v CNC programu? 2. Vysvětlete mi prosím rozdíly v konturách. 3. Vysvětlete řádek v programu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO