Návrh řízení kvadrokoptéry s vizuálním naváděním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce pojednává o návrhu a implementaci systému řízení kvadrokoptéry s vizuálním naváděním k vytištěné značce. Systém se skládá výhradně z komerčně dostupného hardwaru a open source nebo uživatelského softwaru. Jednotkami jsou například mikropočítač Raspberry Pi 3 Model B, mikrokontrolér Arduino Nano, letový kontrolér Omnibus F3 atd. V první části je nastíněna struktura navrhnutého systému a popsány vlastnosti a funkce jednotlivých komponent. Následuje přehled použitých druhů komunikací a jejich verzí specifických pro létající platformy. Nakonec je popsána architektura uživatelského softwaru společně s fungováním jednotlivých částí a důvody pro jejich přítomnost v kódu. Druhá část se zaměřuje na použití knihovny pro augmentovanou realitu ArUco za účelem odhadování polohy, dále se zaměřuje na opatření zavedená pro kompenzaci nedostatků spjatých s použitím tohoto systému. Tato část také obsahuje popis vývoje řídícího algoritmu a následného testování implementovaného řešení. Na závěr jsou navženy možné další kroky ve vývoji.
This thesis deals with the design and comprehensive implementation of a quadcopter control system with visual guidance towards a printed marker. The system consists exclusively of low-cost, commercially available hardware and open-source or custom software. The units used are, for example, microcomputer Raspberry Pi 3 Model B, microcontroller Arduino Nano, flight controller Omnibus F3, etc. In the first part, the structure of the system is outlined and the properties and functions of the components described. Following is an overview of the communications used and their versions specific to flying platforms. Finally, the architecture of the custom software is described together with the inner workings of the single parts and the reasons for their presence in the code. The second part details the use of the ArUco augmented reality library for pose estimation, including the measures introduced to compensate for the inherent flaws of this system. This part also contains a description of the control algorithm development and of the subsequent testing of the implemented solution, as well as suggested further steps.
Description
Citation
POKORNÝ, O. Návrh řízení kvadrokoptéry s vizuálním naváděním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Vlach, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Majer, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Kazimierz Peszyński (člen)
Date of acceptance
2018-06-21
Defence
Student v prezentaci představil odborné komisi svou bakalářskou práci. Po prezentaci byly přečteny posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce a student odpovídal na jeho dotazy. Komise celé jeho vystoupení hodnotila jako výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO