Algoritmy synchronizace pro systémy 5G v pásmu milimetrových vln

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V tejto práci sa venujem základnému prehľadu synchronizácii nosnej a časovania pre OFDM systémy v sieťach 5G. Sú tu rozobrané postupne systémy OFDM, ich vlastnosti a parametre, ktoré systémy OFDM ovplyvňujú a ich pôvod. Ďalej sú analyzované základné spôsoby odhadu a výpočtu ako chýb časovania, hľadania začiatku symbolu, tak posun frekvencie nosných. Poslednou časťou je stručný popis hardvéru pre prenos v pásme milimetrových vĺn na frekvencii 60GHz. Tieto poznatky budú ďalej rozšírené a implementované na už spomenutom reálnom harvérovom setupe.
Goal of this thesis is to analyse basic algorithms for the carrier and time synchronisation in the OFDM systems in 5G networks. Firtly, basic introduction to OFDM systems, then parameters and properties of the OFDM are discussed. Then estimation and compensation timing and frequency offsets are analysed as well as algorythms for searhcing of the start of the symbols. Last but not least hardware setup, which will be prepared in the DREL department for test of the communication in the millimeter wave band, with frequency of 60GHz is slightly discribed. This thesis is just a introduction for the real future work on this setup.
Description
Citation
WALDECKER, M. Algoritmy synchronizace pro systémy 5G v pásmu milimetrových vln [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (člen) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-08-30
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Studentovi byly položeny následující otázky: 1. (oponent) Jaké jsou krajní meze HW setupu ve smyslu maximální relativní rychlosti mezi vysílačem a přijímačem? (konfigurace v kapitole 4). Student odpovídá, že uvedenou informaci zjistil z application note, kdy byla uvedena rychlost 1Gb/s. 2. (oponent) Čím je dána úroveň potlačení zrcadlového pásma v analogovém přijímači s přímou konverzí a jakým způsobem a do jaké míry se dá kompenzovat? Byla kompenzace provedena i v rámci diplomové práce? Student uvádí, že toto kompenzoval empiricky v registrech. 3. (oponent) Je modulace OFDM/F-OFDM jako taková, nehledě na kmitočet nosné, vhodná i pro satelitní komunikaci? Student uvádí, že problém je v tomto případě PAPR. Uvádí však, že v literatuře byl použit pro zlepšení předzkreslovač. Mělo by tedy být možné modulace použít. 4. (oponent) V jakých jednotkách je CFO na obr. 4.13? Student uvádí, že se jedná o bezrozměrnou veličinu. 5. Grafy nemají popsané osy. Student uvádí dodatečné vysvětlení a dále popisuje data v grafech – detekci začátku symbolu, převzorkování. 6. Jak byste u detekce začátku symbolu nastavil rozhodovací úroveň? Student uvádí, že detekuje maxima, která jsou od sebe vzdálená alespoň 11000 vzorků. V případě vhodné rozhodovací úrovně váhá a žádnou hodnotu neuvádí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO