Architektonická studie kostela /duchovního centra/ "Seslání Ducha svatého" v sídlišti Vinohrady-Brno.

Abstract
Tématem projektu je návrh novostavby kostela /duchovního centra/ Seslání ducha svatého v lokalitě Brno-Vinohrady. Tato část se nachází v západní části města Brna. V návrhu se počítá i s umístěním farního objektu, který má být dvoupodlažní s jedním podlažím pod terénem. Hmotové řešení vychází z adice tří kvádrů, kterým přísluší určitý úsek kostela. Tyto tři části jsou členěny podle koncepce zlatého řezu. Chrámová loď výrazně převyšuje všechny ostatní části a symbolizuje tak hlavní duchovní část. Vedlejší prostory slouží k možnosti přípravě mší, modlitbám v kapli a technickému zázemí. Hlavní sakrální prostor je také dělen na tři části – kněžiště, prostor pro diváky a vyvýšený kůru v zadní části chrámu. Chrámová loď je nepatrně prosvětlena plochou, kterou tvoří subtilní obklad z kamenné dýhy a tvrzeného skla. Koncepce vychází i z vlivu na okolní prostředí. Stavba se nachází v prostředí výškových obytných budov a polikliniky. Objekt kostela svým tvarem zapadá do koncepce okolních budov
The goal of the submitted thesis is a concept of a new build church / spiritual centre / Heaven sent Holy Spirit in Brno - Vinohrady, located in the western part of Brno. There is also a parish subject, which is supposed to be two-storey with one storey beneath the ground-level. Overall structure is thought out as an addition of three cuboids, which belong to certain parts of the church. These three parts are structured according to the golden section. The church body markedly exceeds all the other parts and symbolises the main spiritual part. The adjacent areas serve as rooms for church mass preparation, for praying and for technical backround. The main sacral space is divided into three parts as well - the chancel, the space for spectators and the elevated choir loft in the back of the church.The church body is slightly backlit throught the area, that is made of subtle facing of stone ply and hard glass. The concept of the church agrees with the surroundings and near buildings too. It is placed in an area of high-rise buildings and a policlinic.
Description
Citation
DUBINOVÁ, V. Architektonická studie kostela /duchovního centra/ "Seslání Ducha svatého" v sídlišti Vinohrady-Brno. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO