Architektonická studie kostela /duchovního centra/ "Seslání Ducha svatého" v sídlišti Vinohrady-Brno.

Abstract
Tématem této bakalářské práce bylo navrhnout novostavbu kostela Seslání Ducha Svatého v Brně – Líšni. Toto zadání bylo poprvé rozpracováno v rámci ateliérové tvorby se zaměřením na interiér, z této práce se odvíjelo později i stavebně-konstrukční řešení. Cílem bylo vytvořit důstojné místo ke slavení bohoslužeb a setkávání farního společenství, které by svým architektonickým, stavebně-technickým, dispozičním a výtvarným řešením poukazovalo především na duchovní a transcendentální význam celé stavby. Kostel je spjatý s řádem salesiánů působícím v Líšni, který se věnuje mládeži. Architektura kostela vychází z charakteru sakrální a veřejné stavby a z biblických motivů. Kostel připomíná loď, která symbolizuje církev ve světě, poháněnou silou Ducha Svatého. Zobrazuje také povolání prvních učedníků - rybářů a celosvětové působení salesiánů. Bazilikální osvětlení v hlavní lodi odkazuje na první křesťanské stavby – baziliky. Stavba je zasazena do specifického prostředí sídliště, nachází se na vrcholu svahu. Je členěna na jednopodlažní vysokou hlavní loď na elipsovitém půdorysu (z části dvoupodlažní v oblasti kůru), která je zaklenuta střechou z dřevěných lepených vazníků. K hlavní lodi přiléhají z každé strany dva nižší kvádrové objekty obsahující zázemí kostela (sakristie, kaple, místnost pro rodiče s dětmi, hygienické zázemí atd.). Objekt je doplněn monumentálním vstupem přiléhajícímu k hlavní lodi a samostatnou vysokou štíhlou věží – zvonicí, která tvoří vertikální dominantu území. Podélná osa kostela je orientována ve směru sever-jih, hlavní vstup se nachází na severní straně z ulice Horníkova. Ze západní strany navazuje na kostel malé náměstí, které je určeno nejen pro slavnostní průvody spojené s náboženskými obřady (mše pod širým nebem), ale i pro širokou veřejnost. V interiéru je kladen důraz na výtvarná díla – malby a vitráže. Skleněná vitráž je zopakována i v exteriéru jako součást věže – zvonice.
The topic of the bachelor thesis was to design a new building of Descent of the Holy Spirit Church in Brno – Líšeň (housing estate Vinohrady). Firstly, this task has been already solved as part of atelier work focusing on interior. Later, the engineering and construction solution was developed during this thesis. The aim was to design a decent place for celebration the holly Mass and for meeting the parish community, which shows its architectural, constructional, layout and art solution on the spiritual and transcendental aspect of the whole building. The Church is connected with Salesians, operating in Líšeň, which devote themselves to youth. The architecture of building is based on character of sacral and public building, and on bible motives too. The Church reminds a ship, which symbolizes the Church in the world, powered by the Holy Spirit. It shows the vocation of the first disciples – fishermen and worldwide presence of Salesians. The basilical lighting used in the main ship of the church refers to the first Christian buildings – the basilicas. The building is situated in specific environment – housing estate, on the top of the hill. It is divided into one-storey-high main ship based on an elliptic plan (building is two-storey-high in choir), which is rounded by the roof made from glued wooden timbers. Two lower block objects, containing the church facilities (sacristy, chapel, room for parents and children, sanitary facilities, etc.), are adjacent to the main ship. To the object is added the monumental entrance in the place of the main ship and a standalone tower – belfry, which makes the vertical dominant of the landscape. The horizontal axis is oriented in the north-south, the main entrance is situated in the north from the Horníkova street. The church is from the west followed by small square, intended not only for ceremonial processions connected with the religious ceremonies (open air holy masses), but for public use, too. The interior emphasizes art m
Description
Citation
VALOVÁ, M. Architektonická studie kostela /duchovního centra/ "Seslání Ducha svatého" v sídlišti Vinohrady-Brno. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO