Server pro sběr senzorických dat a řízení aktivních prvků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou komunikácie so vzdialenými senzormi a aktívnymi prvkami v systéme inteligentnej domácnosti s názvom BeeeOn. Práca popisuje systém BeeeOn, jeho jednotlivé časti a princíp pôvodnej nevyhovujúcej komunikácie. Pre komunikáciu s bránami BeeeOn je využitá technológia WebSocket, ktorá umožňuje komunikovať i v sieťach s obmedzeným prístupom na privilegované porty. Implementovaný server je v princípe schopný obsluhovať vysoký počet brán BeeeOn, pomocou ktorých sú vzdialené zariadenia pripojené k systému. Komunikácia je zabezpečená pomocou SSL/TLS, používa potvrdzovacie mechanizmy pre zaručenie spoľahlivosti a je jednoducho rozšíriteľná o ďalšie potrebné správy. Prináša do systému možnosť zasielania asynchrónnych príkazov na bránu BeeeOn a pripojené zariadenia. Server je implementovaný v jazyku C++. Najbežnejšie scenáre komunikácie boli otestované automatickými testami.
Bachelor's thesis aims on communication with remote sensors and active elements in the smart home system called BeeeOn. The individual parts of the BeeeOn system are described with respect to the current insufficient communication principle and implementation. For communication with BeeeOn gateways, the WebSocket technology is used. It allows communication on netwoks with a restricted access to privileged ports. The implemented server is in principle capable of serving a high number of BeeeOn gateways that works as a bridge among the server and the remote sensors. The communication is secured with SSL/TLS, it uses confirmation mechanism to guarantee reliability and it is easily extendable by other protocol messages. It enables the system to send asynchronous commands to the BeeeOn gateway and to the connected devices. The server is implemented in C++ language. The most common communication scenarios were tested by automated tests.
Description
Citation
HALAJ, J. Server pro sběr senzorických dat a řízení aktivních prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-08-29
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: V kapitole 3.1.1 uvádíte, že Sec-WebSocket-Key u WebSocket protokolu je použit k autentizaci serveru. Můžete uvést, jak pomocí této položky ověříte identitu serveru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO