Rozšíření nástroje ANaConDa pro dynamickou analýzu paralelních programů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce bolo implementácia algoritmu FastTrack pre dynamickú analízu viacvláknových programov v jazyku C/C++. Ide o algoritmus detekujúci chyby typu data race. Je založený na relácii happens-before zakódovanej do tzv. vektor-klokov. Tie umožňujú extrapolovať beh programu a odhaľovať tak potenciálne chyby, ktoré sa v aktuálnom behu nevyskytli, ale v iných exekúciách by sa mohli vyskytnúť. Algoritmus je implementovaný v prostredí ANaConDA. Jedná sa o nástroj slúžiaci pre jednoduchšie implementovanie dynamických analizátorov monitorujúcich paralelné program na binárnej úrovni. ANaConDA poskytuje analyzátorom potrebné informácie o behu programu, ktoré detektory následne využívajú k odhaľovaniu chýb.
The main goal of this thesis is to implement algorithm FastTrack for dynamic analysis of multi-threaded programs in C/C++. FastTrack is algorithm which detects data race errors. It is based on happens-before relation encoded into the vector-clocks.Vector-clocks allows extrapolation of the execution which improves detection of potential errors, which were not seen in the actual run of the program however in other executions they could cause problems. Algorithm is implemented into the framework ANaConDA. ANaConDA is a tool for implementation of dynamic analyzers of parallel programs on binary level. It provides neccessary run time program informations for detectors use to discover concurency errors.
Description
Citation
HORŇÁK, M. Rozšíření nástroje ANaConDa pro dynamickou analýzu paralelních programů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-08-29
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: Vysvětlete podrobněji klíčové aspekty návrhu a implementace nástroje, které ovlivňují jeho výkon a škálovatelnost z pohledu nasazení na reálné programy. Porovnejte složitost a přesnost vašeho řešení s metodami Djit+ a AtomRace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO