Rozhraní pro aspektové vyhledávání v indexu Wikipedie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je študovať vyhľadávacie systémy s využitím aspektového filtra, následne implementovať vlastný systém, ktorý bude predstavovať aspektové vyhľadávanie nad indexom Wikipédie. Práca sa teda venuje existujúcim riešeniam aspektového vyhľadávania. Z existujúcich systémov a ich chýb bol navrhnutý systém, ktorý je výstupom tejto práce. Navrhnutý systém je popísaný z pohľadu návrhu aj samotnej implementácie. Výstupom je teda aplikačné a grafické rozhranie. Aplikačné rozhranie sa dá integrovať do ľubovoľného informačného systému, kde môže slúžiť aj ako pomocný viacdimenzionálny filter. Grafické rozhranie poskytuje možnosť ako sa dá aplikačné rozhranie využiť v reálnom systéme. Dôraz bol kladený hlavne na využitelnosť a jednoduchosť takéhoto systému tak, aby sa dal využiť v existujúcich informačných systémoch.
Main aim of this thesis is to study existing systems of faceted search and to design own system based on faceted search in the index of Wikipedia. In this thesis we can meet with existing solutions of faceted search. From mistakes and failures of existing solutions was designed our own system, that is output of this thesis. Designed system is described in way of design and implementation. Product of thesis is application and graphical interface. Application interface can be integrated into existing informational system, where it can be used as multidimensional filter. Graphical interface provides option how can application interface be used in real system. System was created focusing on usefullness and simplicity, for using in existing information systems.
Description
Citation
CILIP, P. Rozhraní pro aspektové vyhledávání v indexu Wikipedie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Mária Lucká, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: Proč jste Váš systém založil na relační databázi, a ne na grafové databázi, která by k danému účelu byla vhodnější? Můžete komisi ukázat srovnání snadnosti a efektivity dotazování s tradičními způsoby, dostupnými v konkurenčních nástrojích?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO