Implementace služby poskytující frontu zpráv v technologii cloud computing

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práca hovorí o rôznych spôsoboch komunikácie medzi komponentami distribuovaného systému. Popisuje komunikáciu formou výmeny správ a zároveň pripomína, aké existujú alternatívy. Približuje rôzne modely výmeny správ, rôzne formáty správ a rôzne špecifikácie. Sú detailne predstavené komerčné nástroje ActiveMQ, RabbitMq a Kafka. Dôraz je kladený na predstavenie princípu, akým vymieňajú správy, možnosti ich škálovateľnosti a ďalšie. Na základe popísaných vlastností je navrhnutá webová služba. Jej účelom je správa a monitorovanie nástroja podľa používateľovho výberu a jednoduchá zmena použitého nástroja za iný. Navrhnutá aplikácia je implementovaná v jazyku Kotlin pre zvolený nástroj RabbitMQ. Implementované riešenie umožňuje jednoduchú výmenu správ cez REST api.
Thesis discusses about different ways of a communication between components of a distributed system. It describes a communication using a message exchange and at the same time talks about other alternatives. It adds details about various models of a message exchange, various message types and about various specifications as well. Commercial tools ActiveMQ, RabbitMQ and Kafka are presented. Special emphasis is placed on describing the way these tools exchange messages, scalability options and others. The web service is designed according to the described features. Its main purpose is management and monitoring of the tool by user choice and easy replacement of this tool with another one. Designed application is implemented using the Kotlin language for selected tool RabbitMQ. The implemented solution allows a simple exchange of messages through the REST api.
Description
Citation
HANUS, T. Implementace služby poskytující frontu zpráv v technologii cloud computing [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (předseda) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (místopředseda) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Ing. Miloš Šeda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Na obr. 6.6 ukazujete prvotní návrh architektury, který ale, jak píšete, nebyl nakonec použit. Mohl byste prezentovat aktuální stav architektury ve srovnání s tímto obrázkem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO