Komponent pro sémantické obohacení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá komponentou pro sémantické obohacení textu (SEC), která ve vstupním textovém dokumentu nebo vertikálním textu vyhledá entity (např. osoby nebo místa) a informace o nich vrátí na výstup. Cíle této komponenty jsou vytvoření jednotného rozhraní pro nástroje rozpoznávající entity v textu, umožnění paralelního zpracování dokumentů, úspora operační paměti při využívání znalostní báze a zrychlení přístupu k jejímu obsahu. K tomu byl specifikován výstup pro nástroje rozpoznávající entity v textu, implementován nástroj pro uložení předzpracované znalostní báze do sdílené paměti a při tvorbě komponenty bylo využito schéma klient-server.
This master's thesis describes Semantic Enrichment Component (SEC), that searches entities (e.g., persons or places) in the input text document and returns information about them. The goals of this component are to create a single interface for named entity recognition tools, to enable parallel document processing, to save memory while using the knowledge base, and to speed up access to its content. To achieve these goals, the output of the named entity recognition tools in the text was specified, the tool for storing the preprocessed knowledge base into the shared memory was implemented, and the client-server scheme was used to create the component.
Description
Citation
DOLEŽAL, J. Komponent pro sémantické obohacení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jaká je režie SEC oproti původnímu nástroji NER? Můžete porovnat časové a paměťové nároky na zpracování velkých a malých souborů pomocí SEC a pomocí samostatného nástroje NER?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO