Detekce a klasifikace dopravních prostředků v obraze pomocí hlubokých neuronových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zaobírá problematikou neuronových sítí z pohledu úlohy detekce dopravních prostředků v obraze, který byl pořízen z dronu. Jelikož je cílem vytvořit prakticky použitelný detektor, práce jako první popisuje datovou sadu. Dále práce rozebírá několik architektur dopředných neuronových sítí, které byly následně použity při realizaci detektoru. Na architektury neuronových sítí navazují metody tvorby detektoru pomocí naivních metod a současně nejúspěšnějších meta architektur. V druhé části se práce zabývá praktickou realizací detektoru. Výsledkem práce je detektor postavený na meta architektuře Faster R-CNN a neuronové sítí PVA s úspěšností detekce přes 90 % a rychlostí 45 full HD snímků za sekundu.
This master's thesis deals with a vehicle detector based on the convolutional neural network and scene captured by drone. Dataset is described at the beginning, because the main aim of this thesis is to create practicly usable detector. Architectures of the forward neural networks which detector was created from are described in the next chapter. Techniques for building a detector based on the naive methods and current the most successful meta architectures follow the neural network architectures. An implementation of the detector is described in the second part of this thesis. The final detector was built on meta architecture Faster R-CNN and PVA neural network on which the detector achieved score over 90 % and 45 full HD frames per seconds.
Description
Citation
HLAVOŇ, D. Detekce a klasifikace dopravních prostředků v obraze pomocí hlubokých neuronových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bioinformatika a biocomputing
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jaké bude další využití vašeho detektoru? Nebylo by vhodné scénu normalizovat vzhledem k velikosti vozidel před samotnou detekcí, když geometrie scény je předpokládám známá? Bylo by možné části scény, kde se automobily nenalézají vyřadit z vyhodnocení pro zvýšení rychlosti detekce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO