Snímání a rozpoznávání 3D podpisu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá metódami snímania podpisov v 3D priestore, výberom vhodného modelu snímania, získaním dostatočného počtu vzoriek na vytvorenie databázy a nakoniec overovaním podpisov. V prvej časti je spracovaná problematika existujúcich riešení a spôsobov overovania podpisov, ďalej spracovanie obrazu potrebné pre účely snímania markeru v 3D priestore. Nasledujúce časti sú venované návrhu unikátneho riešenia podpisovania sa v priestore perom absenciou akéhokoľvek kontaktu. Boli navrhnuté dva modely snímania a to pomocou kamier alebo senzoru Leap Motion. Aplikácia bola implementovaná nad týmto senzorom a systém overovania dynamických podpisov pomocou algoritmu DTW. Ďalej práca obsahuje popis vytvorenia databázy a experimentálne overenie podpisov. Na konci nájdeme zhodnotenie bezpečnosti a chybovosti systému, ktoré je porovnané s inými metódami. Výsledkom práce je funkčná aplikácia na snímanie a rozpoznávanie 3D podpisov s potenciálom novej bezpečnej techniky podpisovania.
This work deals with methods of signing in 3D space, selecting a suitable scan model, obtaining a sufficient number of samples to create a database, and finally verifying signatures. The first part deals with the issue of existing solutions and methods of signature verification, further image processing required for marker shooting in 3D space. The following sections are dedicated to design a unique signature solution in free space using a pen without any contact. Two shooting models have been designed using cameras or Leap Motion sensor. The application was implemented based on DTW algorithm using this sensor resulting in a dynamic signature verification system. Furthermore, the work includes a description using of database creation and experimental signature verification. At the end, we find an assessment of the security and error rate of the system that is compared to other methods. The result of this thesis is an application for 3D signature capture and recognition with the potential of a new technique for secure signature.
Description
Citation
MOLITORIS, M. Snímání a rozpoznávání 3D podpisu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Novák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B) . Otázky u obhajoby: Za velký zdroj nepřesnosti považujete klesající FPS zařízení Leap motion, jakým způsobem by se tento problém dal vyřešit? Vzhledem k dosaženým výsledkům, dovedl byste si představit, že by takovéto zařízení mohlo sloužit i pro účely identifikace? Např. u bezpečnostních bran?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO