Squirrel: Webový framework v jazyce Swift

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je vytvoriť framework v jazyku Swift, ktorý umožňuje tvorbu webových aplikácií a je jednoducho použiteľný, pracuje s databázou MongoDB, ponúka vlastný šablónovací systém, minimalizuje potrebu programovania typu kľúč-hodnota a využíva výhody jazyku Swift verzie 4. Zvolený problém som vyriešil pomocou implementácie vlastného serveru, nad ktorým pracuje mnou vytvorený framework. V riešení bolo použité generické programovanie a protokol Codable, ktorý umožňuje jednoduchú serializáciu dát. Vytvorené riešenie poskytuje jednoduché prostredie pre tvorbu webových aplikácií fungujúce na všetkých Swiftom podporovaných Linuxových distribúciách. Prínosom tejto práce je zjednodušenie vývoja webových aplikácií Swift vývojárom v jazyku Swift.
The goal of this thesis is to create a Swift framework that allows to create web applications and is easy to use, works with the MongoDB database, offers custom templates, minimizes the need for key-value programming, and uses Swift 4. I have solved the problem by implementing server application, which is working with my framework. I used generic programming and Codable protocol, which allows simple data serialization. The created solution provides an environment for creating web applications for all Swift-supported Linux distributions. The benefit of this work is to simplify the development of web applications for Swift developers.
Description
Citation
KLEMBARA, F. Squirrel: Webový framework v jazyce Swift [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "A". Otázky u obhajoby: Co Vás motivovalo implementovat vlastní webový framework? Co Vám chybí/vadí u stávajících řešení (Vapor, Kitura, Perfect)? Jak jste tyto nedostatky vyřešil? Máte představu jak si Váš framework stojí ve srovnání s analyzovanými frameworky z pohledu počtu obsloužených požadavků (RPS - requests per second)? Jak je řešena bezpečnost a odolnost frameworku vůči útokům (CSRF, session hijacking, injection, ...)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO