Rozšíření frameworku ANaConDA pro podporu kontraktů s parametry a jejich omezeními

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou kontraktů pro paralelismus. Jedná se o protokol umožňující specifikovat požadavky na atomicitu v paralelních programech a následnou tvorbu automatických nástrojů pro detekci porušení atomicity. Součástí prostředí ANaConDA pro dynamickou analýzu programů je nástroj pro detekci tohoto druhu chyb, ale jeho výsledky mohou být příliš obecné. Cílem práce bylo navrhnout a implementovat metodu, která bude podporovat kontrakty rozšířené o parametry a jejich omezení, což povede k přesnějším výsledkům analýzy. Experimenty provedené pomocí nově vzniklého analyzátoru na programech se známými chybami ukázaly, že díky zahrnutí parametrů do analýzy je možné výsledky zredukovat až o desítky hlášení o situacích, které při zohlednění kontextu nejsou chybné a pouze zbytečně zatěžovaly vývojáře a znesnadňovaly odhalení skutečných chyb.
This work deals with problematics of contracts for parallelism. It is a technique allowing to specify requirements for atomicity in parallel programs and to create automatic tools for detection of atomicity violation. ANaConDA framework provides dynamic analyser called Contract-validator which can detect contract violations in parallel programs. However, due to analysis without context, it can produce a lot of warnings about contract violation that are not considered as errors. The aim of this work was to design and implement a method supporting contracts extended with parameters and their constraints which will lead to more accurate results of the analysis. Experiments using newly created analyser on a set of benchmarks with known atomicity violations showed that analysis with parameters can reduce the results by dozens of reports that unnecessarily burdened developers and made it harder to reveal real errors.
Description
Citation
MUŽIKOVSKÁ, M. Rozšíření frameworku ANaConDA pro podporu kontraktů s parametry a jejich omezeními [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Bylo by možné pomocí CVP analyzovat kontrakty nad STL kontejnery (např. std::vector)? Co by bylo nutné dodělat pro podporu těchto typů? Analyzátor je stále dost závislý na uživateli, který je nucen specifikovat kontrakty manuálně. Je teoreticky možné tyto kontrakty automaticky syntetizovat? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO