Vkládání vodoznaků do 3D modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje vkládání a extrakci vodoznaku do/z 3D modelů reprezentovaných polygonální sítí. Cílem je zvolení vhodné metody pro vkládání/extrakci vodoznaku a vytvoření nástroje, který bude dané metody implementovat. Výsledné řešení práce používá metody navržené v članku A Novel Blind Robust Digital Watermarking on 3D Meshes . Pomocí daných metod se vytvoří dva vodoznaky, přičemž použité metody zajišťují odolnost vodoznaků proti útokům posunutí, škálování, rotace, zjednodušení, náhodnému šumu, remeshingu a změně pořadí vrcholů. Použité metody zajišťují nezřetelnost vodoznaku díky minimálním změnám modelu a nevyžadují původní model pro extrakci vodoznaku. Nástroj je implementován ve formě jednoduché webové aplikace, jenž umožňuje vkládání a extrakci dvou zmíněných vodoznaků do/z modelu ve formátu stl. Součástí práce je také testování úspěšnosti nástroje proti vybraným útokům na testovací sadě šesti různorodých modelů.
This bachelor's thesis is dedicated to embedding and extraction of watermarks to/from 3D models represented by polygonal mesh. The goal is to choose a suitable method for watermark embedding and extraction to/from a 3D model for the purpose of implementing a tool of such capabilities. The resulting solution uses methods proposed in article A Novel Blind Robust Digital Watermarking on 3D Meshes . Used methods create two watermarks. 'OTC' watermark that changes vertices of the model and 'Zero' watermark that does not change the model at all. These watermarks provide robustness against attacks and modification such as translation, scaling, rotation, simplification, random noise, remeshing and vertex reordering. Used methods also preserve imperceivability of watermark thanks to minimal changes of the model. Methods are blind and do not require original model. The tool is implemented in a form of simple web application which allows user to embed and extract watermark to/from files in stl format. This work includes testing and evaluation of success and usability of the tool against various attacks on chosen test set of models.
Description
Citation
STEHLÍK, V. Vkládání vodoznaků do 3D modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "C". Otázky u obhajoby: Za jakým účelem je vodoznak do modelu vkládán? Pro které reprezentace 3D modelů jsou vybrané metody vhodné a pro které ne? Jaké jsou důvody?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO