Monitoring zátěže serverů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření nového systému, který bude sloužit k monitorování zátěže serverů a bude součástí informačního systému KNOTIS. Tato práce analyzuje problémy stávajícího monitoringu zátěže, který je již v KNOTIS implementován. Celý nový systém monitoringu zátěže je založen na sběru dat, který se provádí pravidelně na všech serverech, na kterých je monitoring aktuálně spuštěn. Nasbíraná data jsou kontrolována a následně ukládána do databáze. Prezentace těchto dat je prováděna vytvářením přehledných grafů a tabulek, které se vykreslují na nových stránkách KNOTIS, které byly jako součást této práce také vytvořeny. Nový systém byl reálně nasazen a bylo ověřeno, že výrazně šetří režie a prostor v databázi.
The goal of this thesis is to design and implement a new system that will perform the server load monitoring and will be part of the KNOTIS information system. This thesis analyzes the problems of the server load monitoring system already implemented in KNOTIS. The entire new load monitoring system is based on data collecting, which is performed periodically on all servers where the monitoring is currently running. The collected data is checked and then stored in the database. Presentation of these data is made by creating clear graphs and tables that are plotted on the new KNOTIS pages that were also created as part of this thesis. The new system has been deployed and has been proven to significantly save overhead and database space.
Description
Citation
FIŠER, M. Monitoring zátěže serverů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Jak by se systém choval, pokud by byl nakonfigurován tak, aby výsledky posílal po každém měření? Byla by optimalizace ukládání dat spočívající ve vynechávání stejných nebo podobných hodnot stále funkční? Může být optimalizován i první naměřený vzorek? Vysvětlete, jaký význam má v unixových systémech u procesů systémový (sys) a uživatelský (user) čas a jakým způsobem jsou procesy spouštěny. Vysvětlete, co se myslí spojením "Python je multiparadigmatický jazyk".
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO