Vysokorychlostní paketové DMA přenosy z FPGA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Pro zařízení, která na počítačových sítích zajišťují monitorování provozu a umožňují údržbusítě, může být problémem nedostatečná rychlost přijímání dat pro analýzu. Aby dokázalozařízení monitorovat síť s vysokou datovou propustností, musí být síťová karta zařízeníschopna přijatá data rychle přenášet do paměti RAM. V rámci této práce byl provedennávrh, implementace a testování modulu pro FPGA čip na síťové kartě, který tyto přenosyřídí. Vytvořený modul podporuje přenášení paketů přes sběrnici PCI-Express na rychlosti100 Gb/s a 200 Gb/s. Tyto přenosy jsou prováděny jako přenosy DMA v systému DPDK.
Computer network devices that implement data-flow monitoring to allow network manage-ment require a high-speed receiving of a large amount of data for analysis. For a deviceto enable the monitoring of a network with high data traffic, its network interface cardneeds to be capable of transferring received data to a RAM at high speed. A new mo-dule for an FPGA chip on a network interface card, which can control these transfers, wasdesigned, implemented and tested in the course of this thesis. The created module sup-ports transfer of packets from the FPGA to the computer's memory via a PCI-Express busat the speed of 100 Gb/s and 200 Gb/s. Packets are transferred by DMA in system DPDK.
Description
Citation
KUBÁLEK, J. Vysokorychlostní paketové DMA přenosy z FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Otto Fučík (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaké propustnosti dosahuje vytvořený firmwarový modul pro jednotlivé paketové délky v případě použití generátoru testovacího provozu umístěného "před RX"? Odpovězte ideálně grafem z obrázku 6.1 doplněným o další křivku znázorňující dosahovanou propustnost. Uveďte příklady chyb odhalených v rámci testování implementovaného modulu. Šlo o typy chyb zmiňované v podkapitole 6.1, nebo jste narazil na jiné problémy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO