Testování rekurzivního resolveru DNS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tento dokument popisuje automatizaci tvorby scénářů pro nástroj Deckard, který slouží na testování rekurzivních resolverů. Tyto scénáře jsou založeny na skutečném provozu mezi prohlížečem a webovou stránkou zachyceném při načítání této stránky. Výsledný scénář je doplněn i o dotazy, které v zachyceném provoz nebyly, ale na které by se resolver mohl ptát například při minimalizaci dotazu. Na rozdíl od živého provozu by použití scénářů mělo zajistit deterministické prostředí pro testování. Reálný provoz není pro testování ideální kvůli například rotaci IP adres, rozdílnému obsahu serverů a úpravy obsahu. Scénář by měl obsahovat všechny odpovědi na dotazy, na které by se resolver mohl zeptat. S vygenerovanými scénáři můžeme porovnávat odpovědi různých implementací a verzí DNS resolveru. Můžeme tak odhalit změny v jejich chování.
This paper describes automation of creating scenarios for Deckard, which is DNS resolver testing tool. Generating scenarios build on real traffic between a web browser and a web page. The scenarios consist not only of queries from that traffic but also queries the resolver might ask for, for example, with query minimization. We should get a deterministic environment as opposed to the live environment. Live environment isn't suitable for testing due to IP address rotation, different content on servers authoritative for the same zone, content modification and so on. Also, no query should remain unanswered by a scenario. With generated scenarios, we can compare responses from different resolvers and different versions of the resolvers. This gives us a way to detect changes in behavior on a stable set of data. Also, finding or testing a bug is a possibility.
Description
Citation
ŠIROKÝ, F. Testování rekurzivního resolveru DNS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "D". Otázky u obhajoby: Proč není při spuštění kontejneru současně zahájen záchyt dat? Viz  Readme.rst - Run capture.sh in the container  Proč jste zvolil jako metriku testování resolverů právě codecoverage?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO