Bezkontaktní autentizace uživatele pomocí senzoru Leap Motion

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bezkontaktná autentizácia užívateľov naberá ako nová technológia na popularite. Poznatky v spracovaní obrazu a ich aplikácia prispeli k vzniku zariadení akým je ovládač Leap Motion. Toto zariadenie od firmy s rovnakým názvom Leap Motion inc. dokáže určovať polohu ruky v priestore a rozpoznávať jednoduché gestá. Táto práca sa zaoberá aplikáciou dát z rozhrania tohto ovládača pri identifikácii osôb. Využité sú už overené charakteristiky geometrie ruky, ako šírky a dĺžky prstov. Cieľ práce je najmä overiť použitie tohto na trhu dostupného a cenovo nenáročného senzoru pri rozpoznávaní. Užívateľ si toto zariadenie pravdepodobne nezakúpi kvôli jeho vlastnosti autentifikácie osôb, no môže využívať túto jednoduchú formu zabezpečenia bez akejkoľvek ďalšej investície. Nakoniec, výsledky práce ukazujú presnosť okolo 99 % na menšej vzorke ľudí, ktorá pripomína práve domáce použitie.
Contactless authentication of users has grown in popularity as a new technology. Recent findings in the field of computer vision and its applications have contributed to the emergence of new devices such as Leap Motion controller. This device is capable of precise recognition of hand positions and simple gestures identification. This paper presents an application of data gathered from controller's interface and using them for user identification. Proposed solution uses hand geometry to evaluate the recognition process where this accessible and inexpensive device can be used. Therefore, the user can easily benefit from this extra feature coming with the new device. To conclude, the results show overall accuracy over 99 % on a relatively small dataset.
Description
Citation
LUKÁČ, J. Bezkontaktní autentizace uživatele pomocí senzoru Leap Motion [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) RNDr. Vlasta Krupková, CSc. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Jaké příznaky extrahujete z nasnímaných dat? Proč právě tyto?  Mají zvolené klasifikační metody nějaké limity na množství či charakter dat? Jaký? Co ukazují grafy v Příloze B? Jakým způsobem určujete pozici bodů na okraji prstu? Je spojnice těchto bodů vždy kolmá na délku prstu?  
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO