Rozpoznávání historických textů pomocí hlubokých neuronových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá rozpoznáváním historických textů pomocí hlubokých neuronových sítí, konkrétně rozpoznáváním jednotlivých slov v gotickém písmu v českém jazyce. Je zde vytvořen obecný přehled o konvolučních sítích a metodách rozpoznávání textu. Byl vytvořen dataset, který se skládá z reálných i generovaných dat. Síť byla trénovná na generovaných datech a testována na reálných obrázcích slov. Tato navrhovaná metoda klasifikace slov, nebyla moc úspěšná, kvůli rozdílným testovacím a~trénovacím datům. 
This thesis deals with the recognition of historical texts using deep neural networks, specifically the recognition of individual words in Gothic script in Czech. Here is a general overview of convolutional networks and text recognition methods. A dataset was created with real and generated data. The network was trained on generated data and testing on real images of words. This proposed word classification method was not very successful due to different test and training data.
Description
Citation
MACUROVÁ, N. Rozpoznávání historických textů pomocí hlubokých neuronových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Novák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm uspokojivě (D) . Otázky u obhajoby: Jaké jsou rozdíly mezi generovanou a reálnou datovou sadou použitou ve vaší práci? Popis doplňte ukázkou dat z obou množin. Jaké jsou varianty sítí v1 , v2 , v3 , které uvádíte ve vyhodnocení? Jaký je formát dat a jakou velikost má obraz vstupující do klasifikační sítě? Demonstrujte prosím data použitá pro výše uvedené varianty sítí. 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO