Návrh specializovaných instrukcí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se věnuje návrhu a implementaci specializovaných instrukcí pro architekturu instrukční sady RISC-V. Tato instrukční rozšíření slouží k akceleraci sady vybraných kryptografických algoritmů. Nové instrukce jsou implementovány v prostředí Codasip Studia na modelu 32bitového procesoru s instrukční sadou RV32IM. Byly zvoleny implementace kryptografických algoritmů s otevřeným zdrojovým kódem, který byl upraven, aby používal nové instrukce. Jednotlivé instrukce byly aplikovány na příslušné algoritmy, otestovány a profilovány. Výsledkem práce je rozšíření instrukční sady, které umožňuje až sedminásobné zrychlení v závislosti na vybraném algoritmu.
The purpose of this thesis is to design and implement specialized instructions for RISC-V instruction set architecture. These instruction are used to accelerate a set of selected cryptographic algorithms. New instructions are implemented in Codasip Studio for 32bit processor model with RV32IM instruction set. Open source implementations were selected and edited to use new instructions. Instructions were used on respective algorithms, tested and profiled. The outcome of this thesis is instruction set extension, that enables up to seven times speed up, depending on used algorithm.
Description
Citation
KOSCIELNIAK, J. Návrh specializovaných instrukcí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Otto Fučík (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V kapitole 5 stručně popisujete verifikační systém, který by se měl použít při návrhu nových instrukcí, ale nikde už nevidím detaily, jaký verifikační systém byl zvolen a použit v této práci. Uveďte v prezentaci víc detailů.  Bylo by zajímavé v práci vidět alespoň jeden příklad komplexního postupu měření výkonu nových instrukcí, ne jenom samotné výsledky. V práci je zmíněná profilace kódu před a po přidání nových instrukcí, ale v práci není žádná ukázka. Uveďte v prezentaci postup měření výkonu nových instrukcí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO