Automatický generátor politiky systémového volání

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá návrhom a implementáciou nástroju na preklad zoznamu systémových volaní do politiky obmedzujúcej systémové volania v rámci operačného systému GNU Linux. Motivácia pre takýto nástoj je automatizovať tvorbu bezpečnostných politík. V práci je riešený spôsob interpretovania zoznamu systémových volaní v programe. Taktiež spôsob ako optimalizovať a minimalizovať danú dátovú štruktúru. Na to boli použité tri algoritmy. V jednom prípade bol použitý algoritmus minimax a v tom druhom bol použitý zhlukujúci algoritmus DBSCAN. V poslednej časti tejto práce je riešená metodika testovania nástroja a to testovanie modulov či programu ako celku. Počas testovania sa vyskytli komplikácie, ktoré bránili v komplexnom testovaní vytvoreného nástroja.
This thesis deals with design and implementation of the tool which transforms a system call log into a policy that limits the system call usage in operating system GNU Linux. The motivation raised as a need for automatic creation such policies. In this thesis, we dealt with the intermediate data structure that represents the system call log. We dealt with simplification of the data structure on which were used optimization algorithms. The first implemented algorithm was minimax and the other was clustering algorithm DBSCAN. In the last part of the thesis, the testing methods are described. We tested the particular modules and the whole tool as a unit. During the testing, issues that prevent from complex testing, arised.
Description
Citation
TAMAŠKOVIČ, M. Automatický generátor politiky systémového volání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Jaroslav Dytrych, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-08-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Název vašeho algoritmu je Minmax nebo Minimax? (V BP je toto nekonzistentní, i ve zdrojových kódech). Dokážete vysvětlit rozdíl oproti existujícímu algoritmu Minimax?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO