Interaktivní aplikace v API Vulkan

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce pojednává o tvorbě nadstavbové knihovny geVk pro Vulkan API a jejím využití při implementaci demonstrační aplikace. Představen je návrh knihovny, která se snaží o zjednodušení programování ve Vulkan API a zároveň o jeho co nejoptimálnějším využití. Text obsahuje výtah specifikace Vulkan nutný k čtenářovu lepšímu pochopení návrhu knihovny a případně jejímu efektivnějšímu využití při práci. Při popisu funkčnosti geVk knihovny jsou nastíněny různé strategie pro management paměti, zpracování GPU příkazů pomocí front (Queues) nebo optimalizované vytváření pipeline. Dále se v práci vyskytuje popis komponent využitých v rámci demonstrační aplikace - především rendereru, u nějž je rozebrán návrh jeho více-vláknové renderovací rutiny (vykreslování) a jeho propojení s Qt frameworkem.
The goal of this bachelor thesis is creation of wrapper library over Vulkan API and its utilization during implementation of example aplication. Thesis proposes design of the library, which tries to simplify usage of Vulkan library and at the same time tries to use it in most optimal way as possible. Thesis contains extract of the Vulkan specification essential for reader to understand design of the geVk library and eventually for reader to be able to use it during programming his own graphic aplication. Description of geVk library presents memory managment, command buffer submiting or pipelines creation stategies. Thesis also suggests multi-threaded rendering strategy. Additionally thesis explains how to connect geVk library with Qt framework.   
Description
Citation
BLAHOŠ, R. Interaktivní aplikace v API Vulkan [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: Súčasťou použitého Vulkan SDK je hlavičkový súbor vulkan.hpp, ktorý efektívne implementuje viaceré definované kľúčové vlastnosti  knižnice geVk. Prečo ste sa ho rozhodli nevyužiť? Priniesla reimplementácia nejaké výhody? Súčasťou GPUEngine je knižnica geVu, ktorá už istú časť Vulkan API pokrýva. V rámci práce bola možnosť dopracovať ju do produkčného stavu. Prečo ste sa rozhodli začať nanovo? Porovnajte možnosti knižníc geVk a geVu. V popísanej konfigurácii merania by bolo realistické očakávať o dva rády lepšie výsledky. Čím si vysvetľujete nízku výkonnosť riešenia?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO