Digitální obrazová steganografie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce seznamuje s vědní disciplínou steganografie. Uvádí její dávnou i podstatně bližší historii, zmiňuje její současné využití a nastiňuje možné směry, kterými by se mohla steganografie v budoucnu vydat. Uvádí steganografii do souvislostí v nad- řazeném oboru skrývání informací a vyzdvihuje rozdíly oproti dalším metodám v tomto oboru. Popisuje další dělení steganografie a blíže se zabývá digitální obrazovou steganografií. Zhodnocuje některé známé metody a typy digitálních obrazových dat. Práce dále obsahuje podrobnější popis obrazových dat ve formátu PNG. Popisuje implementace metod LSB a PVD nad obrázky ve formátu PNG a zhodnocuje jejich základní vlastnosti: nepostřehnutelnost, kapacitu a robustnost. Na konci práce je uvedeno autorovo zamyšlení se nad výsledky a možností dalších úprav zmíněných metod.
This bachelor's thesis introduces the steganography scientific discipline. It presents its ancient and relative recent history, mentions its current use and outlines the possible directions for steganography future. It introduces steganography into context of hiding information superior domain and highlights differences between other methods in this domain. It describes steganography subdivisions and closer deals with digital image steganography. It presents some known methods and types of digital image data. The thesis also contains more detailed description of image data in PNG format. It describes the implementation of LSB and PVD steganography methods with images in PNG format as cover object and evaluates their key properties, namely: imperceptibility, capacity and robustness. At the end of the thesis, the author's reflection on the results and possibilities of further modifications of the mentioned methods is given. 
Description
Citation
MAZÁNEK, A. Digitální obrazová steganografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "C". Otázky u obhajoby: V čem spatřujete v souvislosti s vámi řešeným zadáním a dosaženými výsledky nějaké vylepšení či odlišnost oproti přístupu publikovanému v informačních zdrojích [14], [21] a [22]? Prováděl jste nějaké pokusy na odolnost či odhalení skryté informace zabudované do tzv. cover souboru některou z vámi implementovaných metod?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO