Navrhování klíčových slov v Centrálním portálu knihoven

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá rôznymi metódami extrakcie kľúčových výrazov z dokumentov, zo zameraním na diela z Centrálneho portálu knižníc. Boli implementované rôzne metódy z kategórie štatistických, lingvistických metód a metód založených na grafoch. Tiež bola navrhnutá vlastná metóda, ktorá kombinuje prístup štatistických a lingvistických metód. Jednotlivé metódy boli testované a analyzované pomocou štandardných metrík, pričom navrhnutá metóda dosiahla úspešnosť 30 percent.
This thesis deals with various methods of keyphrase extraction from documents, specifically focused on documents from the Central Portal of Czech Libraries. Various methods from statistical, linguistic and graph-based methods have been implemented. Also a new method was suggested, that combines the statistical and linguistic approach. Individual methods have been tested and analyzed according to the standard evaluation metrics, with the suggested method achieving recall of 30 percent.
Description
Citation
BALAGA, R. Navrhování klíčových slov v Centrálním portálu knihoven [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: V kapitole 4.2.5 popisujete výsledky Vámi implementované metody. Jsou zde uvedeny hodnoty přesnosti a pokrytí pro různá nastavení parametru alfa. Jak si vysvětlujete to, že se hodnota přesnosti pro různá nastavení parametru alfa téměř nemění (narozdíl od ostatních metod)? Píšete také, že pro využití Vašeho systému v projektu CPK, je důležitější jeho pokrytí na úkor přesnosti. Jak jste došel k tomuto závěru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO