Framework pro tvorbu a ověřování specifikačních modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá objektově orientovanými Petriho sítěmi (OOPN) a tvorbou nástroje pro tvorbu a ověřování specifikačních modelů popsaných OOPN. V první části práce jsou popsány formalismy existujících typů Petriho sítí, včetně OOPN. Další část se zabývá tvorbou editačního nástroje, který také umožňuje spouštění simulačních modelů na vzdáleném serveru. Výstupem editoru je jednak grafická podoba Petriho sítě a také simulační model popsaný jazykem PNtalk, což je konkrétní implementace OOPN založená na jazyku Smalltalk. Simulační modely jsou spouštěny na serveru v prostředí Pharo. Na závěr práce jsou ukázány příklady konkrétních simulací a možná rozšíření nástroje.
The thesis deals with Object Oriented Petri Nets (OOPN) and with developing of tool for creation and verification of specification models. In the first part of the thesis are described formalisms of existing Petri net types, including OOPN. Next part involves in creation of editing tool, that also allows triggering of simulation models on a remote server. Editor output is a graphic diagram of Petri net and also a simulation model described in PNtalk language, which is the implementation of OOPN based on Smalltalk language. Simulation models runs on the server in Pharo Smalltalk enviroment. At the end of the thesis are shown examples of appropriate simulations and possible tool extensions.
Description
Citation
MATALÍK, Š. Framework pro tvorbu a ověřování specifikačních modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) RNDr. Vlasta Krupková, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "D".
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO