Automatizace analýzy výkonu a spotřeby zvoleného systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá zvýšením efektivity superpočítačů. Vyšší efektivity lze dosáhnout pomocí snížení frekvence procesoru, pokud to daný algoritmus výrazně nezpomalí. Tato práce představuje sadu skriptů určených ke sledování spotřeby procesoru společně se skripty pro vizualizaci těchto naměřených hodnot. Dále také umožňuje jednoduché ovládání frekvence procesoru. Vytvořené řešení poskytuje uživateli možnost změřit efektivitu a optimalizovat výpočetní výkon počítače specificky pro jeho algoritmus. Díky této práci bude uživatel informován o tom, zda je výhodné provozovat jeho algoritmus na té či oné frekvenci procesoru.
This thesis deals with increasing efficiency of supercomputers. Higher efficiency can be achieved by reducing frequency of processor if the algorithm does not slow down significantly. This thesis presents set of scripts designed to monitor consumption of processor along with scripts that visualize these measured values. It also allows easy control of processor frequency. The created solution gives user a capability to measure given algorithm efficiency and optimize computing power of specific computer exactly for the algorithm. Due to this work the user will be informed about whether it is advantageous to run his algorithm on one or other frequency of the processor.
Description
Citation
RUDOLF, T. Automatizace analýzy výkonu a spotřeby zvoleného systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Michal Novák, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "C". Otázky u obhajoby: Můžete nějak vysvětlit vysokou spotřebu energie v obrázku 5.2? Je možné používat i vlastní agregované metriky rozhraní PAPI (procentuální počty výpadků v cache, nebo špatně predikovaných skoků)? Je možné sbírat PAPI metriky kontinuálně během výpočtu, pokud to program umožňuje (např. každý krok simulace)? Prostudoval jste i jiné systémy pro automatizované měření výkonnosti a spotřeby?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO