The importance of higher alcohols and esters for sensory evaluation of rheinriesling and chardonnay wine varieties

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018-09-28
ORCID
Advisor
Referee
Mark
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
HACCP Consulting
Altmetrics
Abstract
Pro spotřebitele je jedním z prvních znaků hodnocení vína jeho vůně. Příjemná vůně vína, spojená s následným chutím, si zákazník může dlouho vzpomenout a přiměřeně ocenit. Z tohoto důvodu jsou aromatické vlastnosti vína velmi důležité jak pro spotřebitele, tak pro výrobce. Otázkou však je posoudit hodnocení hodnocení senzorických vín založené na rychle se rozvíjející chemické analýze bez použití panelu hodnotitelů. Tato studie se zabývala problémem souvislostí senzorického hodnocení vína s celkovým obsahem vyšších alkoholů a esterů ve víně připravených ze stejných odrůd vína (Rheinriesling a Chardonnay) na stejné vinici za stejných klimatických podmínek a zpracovává se stejná výrobní technologie v letech 2008 - 2012. Celkový obsah vyšších alkoholů a esterů byl stanoven plynovou chromatografií s hmotnostním spektrometrem (GC / MS). Korelace mezi senzorickým hodnocením a celkovým obsahem vyšších alkoholů nebyla stanovena. Byl však prokázán přímý účinek celkového obsahu esterů na úrovni senzorické analýzy obou studovaných odrůd. To může být důležitým ekonomickým ukazatelem pro výrobce, který může odhadnout smyslovou kvalitu vína pouze na základě chemické analýzy a tím odhadnout úspěch vína na spotřebitelském trhu. (automatický překlad)
For a consumer, one of the first characters for evaluation of wine is its scent. A pleasant aroma of wine associated with the subsequent taste experience can be remembered by the consumer for a long time and appreciated appropriately. For this reason, the aromatic properties of wine are very important to both consumers and producers. The question, however, is to assess the evaluation of wine sensory evaluation based on a rapidly developing chemical analysis without the use of a panel of evaluators. This study has dealt with the problem of the correlation of sensory evaluation of wine with the total content of higher alcohols and esters in wine prepared from the same wine varieties (Rheinriesling and Chardonnay) on the same vineyard under the same climatic conditions and processed using the same production technology in the years 2008 - 2012. The total content of higher alcohols and esters was determined by gas chromatography with a mass spectrometer (GC/MS). The correlation between the sensory evaluation and the total content of higher alcohols has not been established. However, the direct effect of the total content of the esters on the level of the sensory analysis of the two varieties studied was demonstrated. This can be an important economic indicator for a manufacturer who can estimate the sensory quality of the wine only on the basis of chemical analysis and thus estimate the success of the wine on the consumer market.
Description
Citation
Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2018, vol. 12, issue 1, p. 615-621.
http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/969
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution 3.0 Unported
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Citace PRO