Effect of different storage conditions on the microbiological characteristics of insect

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018-03-21
ORCID
Advisor
Referee
Mark
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
HACCP Consulting
Altmetrics
Abstract
When introducing a novelty food, its safety needs to be monitored. One of the safety aspects of human health is microbial contamination. In this work, microbiological parameters of long-term stored edible insect material - mealworm (Tenebrio molitor), lesser mealworm (Alphitobius diaperinus), field cricket (Gryllus assimilis), and migratory locust (Locusta migratoria) were evaluated. The monitored indicators (colony forming units, enterobacteria, lactic acid bacteria, yeasts and moulds) were evaluated using common microbiological methods. All samples of stored insect were determined as safe for human consumption, except for the lesser mealworm sample from 2016, in which case the limit was exceeded. Sample of adult field cricket seems to be suitable for long-term storage, as it contained the lowest amount of microorganism. Sample of dried Gryllus assimilis from 2014 had the lowest microbial contamination. Further results suggest that, for long-term storage, the most suitable way of preparation is killing with boiling water, drying at 103 °C for 12 hours and subsequent hermetic packaging.
Při zavádění nové potraviny je potřeba sledovat její bezpečnost. Jedním z bezpečnostních aspektů lidského zdraví je mikrobiální kontaminace. V této práci byly hodnoceny mikrobiologické parametry dlouhodobě skladovaného jedlého materiálu hmyzu - Tenebrio molitor, menšího jedle (Alphitobius diaperinus), polní kriket (Gryllus assimilis) a migrující kobylka (Locusta migratoria). Sledované ukazatele (jednotky tvořící kolonie, enterobakterie, bakterie mléčného kvašení, kvasinky a plísně) byly hodnoceny za použití běžných mikrobiologických metod. Všechny vzorky uloženého hmyzu byly stanoveny jako bezpečné pro lidskou spotřebu, s výjimkou menšího vzorku červů z roku 2016, kdy byl limit překročen. Vzorek kriketu pro dospělé pole se zdá být vhodný pro dlouhodobé uchovávání, protože obsahoval nejnižší množství mikroorganismů. Vzorek sušeného Gryllus assimilis od roku 2014 měl nejnižší mikrobiální kontaminaci. Další výsledky naznačují, že pro dlouhodobé skladování je nejvhodnější způsob přípravy zabíjení vroucí vodou, sušení při 103 ° C po dobu 12 hodin a následné hermetické balení. (automatický překlad)
Description
Citation
Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2018, vol. 12, issue 1, p. 248-253.
http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/910
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution 3.0 Unported
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Citace PRO