Dynamické analýza štíhlé mostní konstrukce s ohledem na působení větru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku dynamických účinků s ohledem na působení větru na štíhlou mostní konstrukci, konkrétně variantou přemostění řeky visutou lávkou pro pěší a cyklisty. Pozornost je věnována na nalezení takzvaného výchozího rovnovážného stavu, dále pak modální analýze, kde jsou vyčísleny vlastní frekvence, které jsou základem pro další dynamické posouzení. Hlavní část práce je zaměřena na modelování ve fluidním poli systému ANSYS CFX, kde jsou stanoveny a vypočteny účinky větru na konstrukci. Cílem práce je provést dynamickou odezvu na vírové buzení a na základě analýz posoudit konstrukci na únavu.
This work is focused on the dynamic effects with regard to impact of wind on a slender bridge structure, namely a variant of an overhead footbridge for pedestrians and cyclists, over a river. Attention is focused on finding the so-called default steady state, as well as modal analysis, where owen frequencies are calculated, which is the basis for further dynamic assessment. The main part is focused on modeling in a fluid field of ANSYS CFX, where the effects of wind on the structure are defined and calculated. The goal of the work is to make a dynamic response to vortex excitation and, on the basis of analysis, to assess the fatigue design.
Description
Citation
PROKOP, F. Dynamické analýza štíhlé mostní konstrukce s ohledem na působení větru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2012-01-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO