Využití umělé inteligence pro optimalizaci výroby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Diplomová práca rieši problematiku optimalizácie výrobného plánu s použitím genetických algoritmov. Obsahuje vysvetlenie princípu genetických algoritmov v súvislostiach s evolučnými algoritmami a umelou inteligenciou celkovo. Ďalej je rozoberaná problematika plánovania výroby a činnosti, ktoré s ním súvisia. Následne práca popisuje modifikáciu genetických algoritmov a následne ich použitie v počítačovom programe AI Planner, ktorý slúži na tvorbu a optimalizáciu výrobného plánu, ako riešenie zadanej problematiky. opísaný je konkrétny princíp fungovania programu a funkcie, ktoré poskytuje užívateľom.
This paper deals with the problem of optimization of a production plan by using genetic algorithms. It contains a brief overview of the principles behind genetic algorithms in scope of evolutionary algorithms and artificial intelligence in general. It also takes a closer look on the challenge of production planning and control and all activities connected to it. This is followed by description of the modification of genetic algorithms that needed to be done in order to implement it into a computer program, which is used to create and optimize the production plan, and is a result to the issue that this paper deals with. Incorporated is detailed escription of principles and functions of the program, that it offers to its users.
Description
Citation
SVOBODA, R. Využití umělé inteligence pro optimalizaci výroby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (předseda) Ing. Martin Slezák (místopředseda) doc. PhDr. Martina Rašticová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Doskočil, Ph.D., MSc (člen) doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO