Využití znalosti topologie páteřních sítí pro určování fyzické polohy stanic v síti Internet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o moderních geolokačních metodách a popisuje základní principy jejich činnosti. Práce je rozdělena na 2 části – teoretickou a praktickou. První část je věnována teoretickému popisu těchto metod a objasnění základních pojmů a mechanismů využívaných při určování fyzické polohy stanice na základě její IP adresy. Obsáhlejší druhá část práce se zabývá popisem realizace algoritmu metody Octant v programovacím jazyce Java a jeho nasazení v experimentální síti PlanetLab. Důležitým předpokladem je i vytvoření tzv. množiny referenčních bodů a cílů, které jsou nutné pro otestování celého algoritmu metody Octant. Dosažené výsledky v přesnosti odhadu polohy cílů metodou Octant a jejich porovnání s výsledky aktivních metod CBG, SOI a pasivní metody GeoIP jsou uvedeny na konci této práce.
The thesis discusses about modern geolocation methods and it describes the basic principles of their work. The work is divided into 2 parts - the theoretical one and the practical one. The first part of the thesis is focused on the description of these methods and on the explanation of its basic concepts which are used for determining of the physical position of the station according to its IP address. The second more extensive part of the work focuses on the description of the realization of algorithm in the Octant method in the programming language of Java and its use in the experimental net of PlanetLab. One important thing is to create a set of reference points and targets, which are necessary for the testing of the whole algorithm of the Octant Method. The results of estimated accuracy of target location obtained by the Octant method and their comparison with the results obtained by active methods of CBG, SOI and with the passive method of GeoIP are listed at the end of this work.
Description
Citation
DVOŘÁK, F. Využití znalosti topologie páteřních sítí pro určování fyzické polohy stanic v síti Internet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Vaněk, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Bylo by teoreticky možné určit pozici hledaného cíle pomocí algoritmu metody Octant i v případě, že by cíl neodpovídal na ICMP dotazy? Pokud byste použil směrovače na cestě k hledanému cíli jako sekundární uzly, jakým způsobem byste určil jejich hranice mezikruží? Jaké je praktické využití aktivních metod? Zkoušel jste zjistit zatížení uzlů a tras?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO