Optimalizace reprodukčního řetězce pro poslechové testy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce popisuje základní kroky vedoucí k řešení problému s neuspokojivou reprodukcí nahrávek zvuků, vznikajících při provozu automobilu, v poslechové místnosti hlukové zkušebny firmy Škoda Auto a.s.. Nejprve jsou přehledně shrnuty základní technické parametry jednotlivých prvků reprodukčního systému. Dále jsou stručně vysvětleny základní pojmy akustiky prostoru, rozložení zvukového pole v ohraničeném prostoru. Na základě teoretických vztahů jsou vypočítány módy kvádru s rozměry poslechové místnosti hlukové zkušebny. Poté je použit program pro výpočet přenosové charakteristiky, s jehož pomocí jsou simulovány jak různé idealizace prostoru (rozměry místnosti, absorpční koeficienty jednotlivých ploch...), tak i poslechová místa. Teoretické odsimulované výsledky jsou porovnávány s výsledky získanými měřením. Na základě těchto měření je posouzena kvalita akustických úprav poslechové místnosti. V dalších kapitolách je shrnut průběh optimalizace reprodukčního řetězce a nastavení programu Automotive Sound Quality. Na závěr jsou zhodnoceny dosažené výsledky a navrženy další kroky navazující na tuto práci.
This project describes basic steps leading to the solution of a problem associated with a poor quality of played recordings in the listening room of the Škoda Auto co. . Firstly, the main technical parameters of the reproduction chain elements are resumed. Secondly, the basics of the room acoustics, such as the distribution of the sound field in a bordered space, are explained. On the basis of theoretical relations, the main modes of a cubic room are calculated. Then, software for acoustic response computing is used to simulate various options of both room idealization (room size, absorption coefficient, etc.) and listening point location. Simulations are compared with results gained by measurement. On the basis of this measurement, the quality of acoustics of the listening room is evaluated. In next chapters, the process of the optimalization of the audio chain and setup of the Automotive Sound Quality software are summarized. To conclude, the results are assessed and further steps based on the project are proposed.
Description
Citation
HALAŠ, R. Optimalizace reprodukčního řetězce pro poslechové testy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO