Řídicí mikroprocesorový systém s kmitočtovým syntezátorem pro KV radiostanici

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na vývoj bloků amatérské krátkovlnné radiostanice. V úvodu popisuje základní požadované funkce, vlastnosti a parametry. Je uveden kmitočtový plán radioamatérských pásem včetně druhů provozu. V druhé části dokumentu je navržen systém kmitočtové syntézy radiostanice. Využívá se metody přímé číslicové syntézy (DDS) a moderních obvodů firmy Analog Devices. Navržený DDS modul obsahuje i zdroj hodinového kmitočtu. Následuje popis bloku mezifrekvenčního zesilovače s demodulátorem. Poslední část je věnována návrhu ovládacího panelu radiostanice s grafickým displejem, klávesnicí a rotačním enkodérem. Podrobně je popsán firmware pro mikrokontrolér ATmega128, který řídí činnost celého systému.
The thesis is focused on the development of a radioamateur short-wave transceiver. The basic functions, features and parameters are described in the introduction. The bandplan and appropriate types of emission are also included in the introductory part. The frequency synthesis module is discussed in the second part of the document. Emphasis is placed on the direct digital synthesis method (DDS) using modern Analog Devices circuits. The proposed DDS module includes a high-speed clock source. The description of an intermediate frequency module with a demodulator is also placed there. The final part in devoted to the design of a transceiver control panel with a graphical display, a keyboard and a rotary encoder. The firmware for an ATmega128 microcontroller is described in detail at the end of the thesis.
Description
Citation
POVALAČ, A. Řídicí mikroprocesorový systém s kmitočtovým syntezátorem pro KV radiostanici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. (předseda) prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Punčochář (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO