Program FEMM - podklady pro výuku v elektronické formě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na seznámení uživatelů s prací v programu FEMM. Ten slouží k řešení dvou rozměrných, nízkofrekvenčních elektromagnetických úloh. Měla by umožnit i studentům, kteří nejsou zběhlí s prací v programech v anglickém jazyce, sestavit si model a nastavit parametry, potřebné pro úspěšné vyřešení požadovaného zadání. Je zde popsáno nastavení a umístění důležitých prvků programu a uživatelé by tedy měli rychle pochopit, jak se v programu pracuje. FEMM sice pracuje ve dvojrozměrném režimu a je tedy omezenější a jednodušší než drahé 3D nástroje, zato jeho použití pro komerční i nekomerční využití je zdarma. To činí tento program velice zajímavým i pro domácí použití studenty. Licence autora se vztahuje pouze na samotný kód programu a jeho prodej.
The manual is supposed to introduce to users the program FEMM. It is designed for solving low freqency electromagnetics problems. It shoul allow students, who are not experienced with work in english interface programs, make a model and set parametres needed for successful solution of required problem. There is description of setting and location of important program elements. Users have to quickly understand, how to work in program. FEMM work indeed in two dimensional mode and it is simplier, than expensive 3D programs, on the other hand, he is free for commercial and noncommercial use. It makes this program very interesting for home using by students. Licence restricton is related with program code itself and selling only.
Description
Citation
PEŠEK, M. Program FEMM - podklady pro výuku v elektronické formě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (předseda) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jaromír Vrba, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma: Program FEMM - podklady pro výuku v elektronické formě. Popsal programové prostředí FEMM a jeho základní nastavení. Uvedl strukturu programu FEMM a popsal jednotlivé kroky. Provedl úvod do problematiky metody konečných prvků. Vytvořil strukturu manuálu potřebného k vytvoření výpočtového modelu. Popsal LUA Skript - skriptovací jazyk k vytvoření maker. Uvedl příklady použití programu FEMM - elektromagnet s posuvným jádrem, principiální model stejnosměrného motoru. Student odpověděl na dotazy oponenta a zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO