Pěší pohyb ve struktuře města

Abstract
Město bylo od pradávna místem, kde se lidé společně setkávali, žili a tvořili, a proto by měla v dnešní anonymní době role jednotlivců – obyvatel města růst. Úloha chodce jako jedince umožňujícího přímý kontakt tváří v tvář, jedince komunikujícího s okolím se stává nezbytnou součástí „živého“ města. Proto, aby město bylo funkční, je potřeba koncentrovat lidi a události, teprve potom se město stává městem lidí, městem místa, městem momentu. Definice městské udržitelnosti a životaschopnosti by měla být poměřována schopností města poskytnout kvalitní životní podmínky svým obyvatelům. Zahrnuje je to především vysokou kvalitu přírodního i umělého prostředí, dobré životní a pracovní podmínky, právo lidí na bydlení, práci, sociální služby a infrastrukturu. Dále by mělo chránit kulturní identitu města a poskytnout možnost participace při rozhodování ve městě. Dopravní provoz ovlivňuje ve velké míře narůstající Urban Sprawl, vytváří velké přepravní vzdálenosti a zvětšuje potřebu dopravy, především osobními automobily. Je zapotřebí vytvořit efektivní plánování s politikou inovativních dopravních systémů, které budou schopny redukovat potřebu dopravy. Můžeme konstatovat, že pěší doprava pro udržitelnost města má přínos v omezení suburbanizace, ve zmenšení podílu motorové dopravy a ve snížení rizika prostorové segregace. Je potřeba vytvořit města, kde se lidé pohybují a potkávají se, kde se mísí nejrůznější funkce a formy tak, aby nedocházelo k náhlým opouštění center a vzniku monofunkčních zón. Je důležité počítat s principem, že ulice jsou společenským prostorem. Prostorem nejen dopravním, ale především prostorem společenským. Navrhovat tedy kvalitní síť propojených, funkčních a bezpečných pěších tras mezi obytnými budovami a místními cíli tak, aby budovy umožňovaly výhled do ulice, což zvyšuje nejen bezpečnost, ale především propojuje dění těchto dvou světů. Vytvořit živé, pulsující město, kde pěší pohyb je tím spojujícím prvkem mezi stále se rozvíjejícím městem a zachováním života v něm, je obrovská výzva pro nás všechny.
The city was from the past the place where people were meeting together, living and creating together. Therefore the role of individuals – city inhabitants should growth in today´s anonymus times. The role of pedestrian as individual enabling direct contact face to face, individual communicating with surroundings, is becoming essential part of „vivid“ city. In order the city to be functional, it is necessary to concentrate human beings and events, only then the city is becoming city of people, city of place, city of moment. The difinition of city sustainability and viability should be measured by city capability to provide quality life conditions to its inhabitants. It includes mainly high quality of natural and artificial environments, good life and working conditions, people rights for housing, working, social service and infrastructure. It should also protect cultural identity of the city and allow the possibility to participace in the city decision-making. Line traffic influences in a large scale accruing Urban Sprawl, forms large transport distances and increases the transport necessity mostly by private cars. It is important to make efficient planning with the politics of innovating traffic systems, which will be able to reduce the transport needs. For the city sustainability we can claim that the pedestrian transport has the contribution in restricting the suburbanization, in recuding the portion of motor vehicles and in restricting the risks of spatial segregation. It is necessary to create cities where people can get around and meet, where different forms and functions are mixed together in that way, that there will be no abandon city centres and no monofunctional zones. It is importnat to rely on principle that the streets are a social space. No only a traffic space, but also a social space. To design quality system of connected, function and safe pedestrian roads between residential buildings and local destinations, so the buildings can offer views to the streets which increases not only the safety, but especially connects course of events of these two worlds. To forms vivid, vibrant city, where the pedestrian movement is the interlinking element in between constantly developing town and preserving the life inside the town, is an immense challenge to all of us.
Description
Citation
DOKOUPILOVÁ PAZDERKOVÁ, K. Pěší pohyb ve struktuře města [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Urbanismus
Comittee
Date of acceptance
2012-04-12
Defence
Práce je aktuální a její přínos spočívá ve shrnutí a zhodnocení početných poznatků o pěším pobytu ve struktuře města.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO