Bezpečnost elektronických dokladů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se věnuje bezpečnosti elektronických dokladů a platformě čipových karet Multos. V první části jsou obecně popsány symetrické a asymetrické kryptografické algoritmy, které se v oblasti eID používají. Druhá část se zabývá řešením elektronických občanských průkazů v Belgii, v Estonsku, v Německu a v České republice. V této části jsou specifikovány jednotlivé eID, použité čipy, použité digitální certifikáty a aplikace, je zde také popsána norma CEN TS 15480 European Citizen Card a mechanismy pro řízení přístupu BAC, EAC a EAC v2. Třetí část je věnována popisu specifikace cestovních pasů s čipem a bezpečnostní dat uložených na tomto čipu. Poslední část je věnována praktické části, kde jsem předvedl implementaci základních kryptografických funkcí na platformě čipových karet. Pro implementaci jsem si vybral čipové karty Multos. Pro tyto karty jsem vytvořil aplikaci, která demonstruje generování náhodného čísla, hashovací funkci SHA-1, modulární násobení a mocnění.
This work is dedicated the security of Electronic identity card and the platform of Multos smart card. In the first part are descripted symmetric and asymmetric cryptographic algorithms which are used in the area of eID. The second part is engaged the solution of electronic identity cards in Belgium, Estonia and Germany and Czech Republic. In this part are specified the eID, chips and digital certificates and applications. The part contains standard CEN TS 15480 European Citizen Card and access control mechanisms BAC, EAC and EAC v2. Next section is dedicated to describing the specification of passports with a chip and security of data stored on the chip. Last section is dedicated the practical part. In this part is described smart card Multos and development of applications for this smart card. Created application demonstrates the basic cryptographic functions. Between implemented functions are functions for generating random number, hash algorithm SHA-1, modular exponentiation and modular multiplication.
Description
Citation
ŠÁNEK, J. Bezpečnost elektronických dokladů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Hujka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Buršík (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Otázky: Uveďte stručně hardwarovou specifikaci použitých karet MultOS (MC1-36K-61 a ML2-80K-65). Jaký je hlavní rozdíl mezi zmíněnými kartami? Z jakého důvodu musí být délky operandů u modulárního násobení 128 B? Jakým způsobem lze tyto délky změnit a jaká je maximální podporovaná délka operandů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO