Vystružovací nástroje s břity z cermetu a PVD povlakem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku vystružování nástroji s břity z cermetu a PVD povlakem. Poukazuje na historický vývoj a současné požadavky na kvalitu vyráběných povrchů. Obsahuje charakteristiku výstružníků, jejich základní rozdělení, konstrukci, řeznou geometrii a hlavní předpoklady vývoje vystružovacích nástrojů. V práci je posuzována vhodnost cermetů a PVD povlaků při aplikaci na vystružovací nástroje. Obsahuje přehled současného stavu na trhu s vystružovacími nástroji, včetně speciálních cermetových nástrojů a jednotlivých prvků poskytovaného Tool Managementu. Experimentální část této práce je zaměřena na ověření užitných vlastností cermetové, tepelně upínané, výměnné vystružovací hlavice s PVD povlakem, vyrobené firmou HAM-FINAL s.r.o. Součástí experimentální části je rovněž ekonomické zhodnocení investice při nákupu tohoto nástroje demonstrované na příkladě praktického použití.
The Master’s thesis is focused on reaming technology using PVD coated reamers with cermet cutting edge. This work point out a historical evolution of reaming technology as well as recent requirements to the quality of produced surfaces. Reamers characteristic, splitting, mechanical designs, cutting tool geometry as well as the assumption of a reamer potential evolution are presented. Application of cermet tool material and PVD coatings to reaming tools is considered. The work contains a review of present statement at reamer market including cermet reamers and provided single cells (elements) of the Tool Management. The experimental part of the work is focused on product manufacture qualities verification of the changeable PVD coated reamer head made by HAM-FINAL ltd. Economic analysis in case of investment to the reamer purchase is demonstrated on the example of the practical application of the reamer.
Description
Citation
TECHNIK, R. Vystružovací nástroje s břity z cermetu a PVD povlakem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Šugár, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koleňák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-24
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Jaké kritérium bylo stanoveno pro hodnocení životnosti (trvanlivosti) zkoušených nástrojů (str. 76)? Existuje nějaký rozdíl mezi hodnocením trvanlivosti a životnosti řezného nástroje? 2. Proč je pro povlakování vystružovacích nástrojů preferována metoda PVD? 3. Je možné uvažovat o budoucí případné aplikaci řezné keramiky pro výrobu břitů vystružovacích nástrojů? 4. Co by se stalo při metodě vystružování, kdyby byl přídavek na vystružování příliš malý?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO