Učení slovníku pro rekonstrukci řídkého signálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá učením slovníku pro rekonstrukci signálu na základě řídkých reprezentací. Jsou zde popsány způsoby tvorby statických a přizpůsobených slovníkových matic, které jsou užité s aproximativním algoritmem Orthogonal Matching Pursuit k rekonstrukci skupiny chybějících vzorků ve zvukovém signálu. Je zde teoreticky rozebrán algoritmus pro učení K-SVD slovníku společně s jeho implementací v prostředí Matlab. Dále jsou vybrané slovníky porovnávány na různých typech zvukového signálu.
This bachelor thesis discusses the dictionary learning for the reconstruction of signal based on sparse representations. There are methods of static and optimized dictionary of matrices described that are used with approximative Orthogonal Matching Pursuit algorithm to reconstruct the missing groups of samples in the audio signal. There is theoretically analyzed algorithm for learning K-SVD dictionary together with its implementation in Matlab. Furthermore, the selected dictionaries are compared to the various types of audio signals.
Description
Citation
OZDOBINSKI, R. Učení slovníku pro rekonstrukci řídkého signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Hujka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Buršík (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Otázky: Ve vzorci (3.1) uvádíte DCT transformaci typu IV. Je tato varianta vhodnější pro zpracování audiosignálu než DCT typu II ? Jak jsou váhovány atomy ve slovníku pro OMP? Váhovací faktor se určuje z celého nebo omezeného průběhu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO