Stanovení nejistoty měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na problémy nejistoty měření a to především na jejich stanovení a určení na praktické úloze. Práce je složena ze tří částí. Teoretická část řeší problematiku týkající se nejistot na teoretické úrovni, přechod od chyby měření k nejistotě měření, objasnění základních pojmů z této problematiky opírající se o normu ČSN ISO 5168 a jiné legislativní podklady. Další část je zaměřena na regulace teploty, termostatických hlavic a ventilu, jejich historii, rozdělení, obecné využití a legislativní podklady zastoupené normou EN 215. Praktická část navazuje na předchozí oddíly. V této části stanovuji nejistotu měření zařízení na zjišťování průtokových charakteristik termostatických hlavic a ventilů. Všechny zjištěné výsledky a poznatky jsou uvedeny v závěru.
Master´s thesis is focused on measurement uncertainty problems, particularly on the uncertainty determination and then on the practical application. The thesis is divided into three parts. A theoretical part deals with issues concerning uncertainties on the theoretical level, transition from the measurement error to the measurement uncertainty. This part also clarifies the basic terms concerning this issues based on “ČSN ISO 5168” standard and another legislative materials. The other part is focused on temperature regulations by thermostatic heads and valves. This part also handles thermostatic heads and valves history, division, generally use and legislative background represented by standard „EN 215“. Practical part follows previous sections. I am determining the measure uncertainty of thermostatic heads and valves flow characteristic determining device. All the results and knowledge obtained are given in the conclusion of the thesis.
Description
Citation
ADAMEC, M. Stanovení nejistoty měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Metrologie a řízení jakosti
Comittee
Ing. Jaroslav Rajlich (předseda) doc. Ing. Leoš Bumbálek, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (člen) Ing. Anna Krásová (člen) Ing. Marek Mitáček (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO