Nová řešení převodníků pro měření filtrů v proudovém módu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá novými řešeními diferenčních převodníků napětí na proud a zpětně proudu na napětí, které jsou potřebné pro měření kmitočtových filtrů v proudovém módu z důvodu absence přístrojů, které by byly schopny měřit signály s proudovým buzením. Cílem je navrhnout takovéto převodníky, tak aby co nejméně ovlivňovaly měřené kmitočtové charakteristiky v proudovém módu. Převodníky se budou skládat z operačních zesilovačů s proudovou zpětnou vazbou. Takto navržené převodníky jsou testovány pomocí simulací programem PSpice, kde je testována zejména šířka pásma jednotlivých zapojení. Nejvhodnější z těchto simulovaných zapojení jsou reálně zkonstruována a proměřena. Tyto výsledky měření a simulací jsou porovnávány.
This bachelor’s thesis describes some new solutions of differential converters that convert voltage to current and vice versa. Such converters are necessary for measurement of frequency filters in a current mode due to absence of instruments able to mesure signals with current as signal carrier. The goal is to design such converters that should influence gauged frequency properties in a current mode as little as possible. Converters will consist of operative amplifiers with current feedback. Converters designed this way are tested using simulations from PSpice programme, where particularly wideness of band of individual solutions is tested. Simulated solutions that are the most suitable ones are practicably re-enacted and gauged. These resuls of measurement and simulations are compared.
Description
Citation
ŠTORK, P. Nová řešení převodníků pro měření filtrů v proudovém módu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Grepl (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Student reagoval na otázky oponenta a komise. Vysvětlete princip funkce převodníku na obr. 4.3. Proč jsou zde 20 ohmové rezistory na výstupu a k čemu slouží rezistory R3 a R5? V mnoha zapojeních jsou použity zesilovače s proudovou zpětnou vazbou (CFA). Bylo by možné místo nich použít i klasické operační zesilovače? Jaký je rozdíl mezi CFA a klasickým OZ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO