Návrh alternativní konstrukce rámu formulového vozu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V následujícím textu se tato práce zaměřuje na návrh alternativy rámu vozu formulového typu určený pro mezinárodní studentskou soutěž Formule Student. Nejprve je tato soutěž stručně přiblížena. Následují základní informace o možných variantách rámu v soutěži, nastínění pravidel pro rámy z tenkostěnných profilů, ale i pro kompozitové struktury. Jako další jsou zmíněné nejpoužívanější typy materiálů u trubkových rámů. Pak práce přechází v konstrukční část. V ní jsou zmíněné požadavky na tvorbu rámu, postup výpočtu jednotlivých torzních tuhostí a samotný návrh konstrukce včetně vytvořeného výpočtového modelu. V závěrečné části je provedena simulace v MKP programu a stručně popsána varianta návrhu i s jejím zhodnocením.
The diploma work focuses on the proposal of formula car support frame type alternative designed for international students´ competition Formula Student. As a first is this competition shortly described. Following basic information about possible support frame in competition, the rules description for the frame from thin-walled profiles as well as for composite structure. As the other are shown the most used material types by the tube frames. Continues the practical (design) part of the work. The work continues in construction/design part. Here are mentioned the requirements for the frame creating, calculation of each torsion strength and construction proposal including creating the analysis model. In the final part is realize the simulation in FEM program and simply described the alternative proposal together with the evaluation.
Description
Citation
ŠKALOUD, M. Návrh alternativní konstrukce rámu formulového vozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Karel Pellant, CSc. (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO