Přenosový systém pro plastová optická vlákna

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá přenosy signálů po plastových optických vláknech. V první části práce jsou uvedeny základní principy a parametry přenosu světelného paprsku po vlákně. Je proveden rozbor nejběžnějších typů plastových optických vláken, uvedeny jejich typické parametry a trendy v oblasti vývoje tohoto druhu přenosového média. Ve druhé části práce je navrženo a realizováno vhodné zapojení systému optického vysílače a přijímače pro přenos signálů pomocí plastového optického vlákna. Výhodou realizovaného zapojení je jeho modularita, takže je možné tento systém dále jednoduše rozšiřovat. Pro použití v laboratoři je zpracována laboratorní úloha.
Bachelor's thesis deals with the transmission of signals via plastic optical fibers. First part contains basic principle and parameters transmission of light beam via fiber. The most common types of plastic optical fibers are analyzed, theirs characteristic parameters and trends in the development of this type of transmission medium are listed. In the second part is designed and implemented the proper integration of the optical transmitter and receiver to transmit signals via plastic optical fiber. The advantage of the implemented circuit is its modularity, so it is possible to further easily extend the system. Laboratory task is prepared for use system in the laboratory.
Description
Citation
KUBÍK, M. Přenosový systém pro plastová optická vlákna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
1. Popište, co to jsou ztráty mikroohyby. V práci uvádíte, že dochází k "přelévání výkonu mezi sousedními vidy", znamená to tedy, že se u jednovidových vláken tento jev nevyskytuje? 2. V kapitole 1.4 uvádíte "dnešní typy POF umožňují přenos vždy mnoha vidů". Jaký má počet vidů vliv na přenosovou vzdálenost? Co je to vidová disperze? 3. Z grafu na obrázku 1.5 vyplívá, že při hodnotě napětí vyšší než 10 V bude vždy stejná intenzita světla. Popište, jak bude vypadat výstupní optický signál, pokud bude napětí log0 = 10 V a napětí log1 = 20 V. 4. V čem je výhoda použití POF.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO