Panorámovaní zdroje zvuku v nestandardních reproduktorových topologiích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na panorámování zvukového zdroje v dvourozměrném prostoru. V první části je pospáno vnímání zvuku lidským sluchovým orgánem a prostorové slyšení člověka. Další kapitola se věnuje běžně používaným metodám panorámování VBAP a ambisonii a nové metodě DBAP, která je hlavním předmětem této práce. Všechny metody jsou vysvětleny na základě teoretických poznatků. Ve třetí části se práce věnuje poznatkům o amplitudové metodě DBAP, které byly získány na základě simulací v prostředí Matlab pro různé reproduktorové topologie. Poslední část se věnuje srovnání metod DBAP a VBAP na základě poslechových testů.
This work is aimed to sound source panning in two-dimensional space. The first part describes sound sensation by human auditory organ and spatial hearing. Next aim of the work is to describe commonly used panning methods VBAP and Ambisonics and newly introduced method DBAP, which is the main subject of this work. All methods are explained based on theoretical information. The third part of the work deals with knowledge of the amplitude method DBAP obtained by simulation in Matlab for various speakers topologies. The last section is focused on listening tests for comparison of methods DBAP and VBAP.
Description
Citation
DOLEŽEL, R. Panorámovaní zdroje zvuku v nestandardních reproduktorových topologiích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
1. Na str. 15 uvádíte definici HRTF. Cituji ... " je funkce popisující přenos zvuku od zdroje v dané pozici v prostoru až do lidského ucha". Tato definice je nesprávná a zavádějící, vysvětlete proč. Jaká je správná definice HRTF; zaměřte se především na objasnění slova "prostor". Funkcí jakých proměnných je HRTF? 2. Na str. 15 na obr. 1.6 popisujete přenosovou funkci HRTF. Na uvedené grafické závislosti máte nezávislou proměnnou f. Jaká má v tomto případě nezávislou proměnou veličinu kmitočtu? Vysvětlete, proč popisujete uvedenou závislot jako HRTF.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO