Modul ARM PXA270M a jeho využití jako pobočková ústředna

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této práci je rozebráno použití operačního systému Linux na bezdiskových zařízeních. Toto je zde řešeno na vývojovém kitu od Voipac PXA270M, který je založen na ARM procesoru. V této práci jsou dále rozebrány distribuce operačního systému Linux pro ARM procesory. Operační systém Linux byl zvolen, protože patří mezi nejflexibilnější operační systémy a je kromě distribuce Red hat a několika speciálních distribucí veden, jako software s otevřeným zdrojovým kódem. Jsou zde popsány protokoly NFS a TFTP, které jsou použity k zavedení operačního systému. V praktické části je rozebráno konkrétně, co je potřeba pro fungování TFTP a NFS serveru na Ubuntu 11.10 a jak je možné je konfigurovat. Je zde ukázáno jak nainstalovat a zprovoznit OpenOCD, aby bylo možné komunikovat s pamětí kitu Voipac PXA270M. Dále je zde popsáno, jak nakonfigurovat zavaděč U-boot pro zavedení operačního systému ze sítě pomocí protokolů NFS a TFTP. Tato práce se dále zabývá instalací pobočkové ústředny Asterisk na kit Voipac PXA270M. Je zde ukázáno jak provést křížovou kompilaci zlib, OpenSSL a ncurses, které jsou potřeba pro instalaci a spuštění Asterisku. Dále je popsán postup křížové kompilace asterisku pro ARM.
This work deals with using the operating system Linux on diskless devices. This is solved on the development kit Voipac PXA270M, which is based on the ARM processor. This work deals further with the distributions of the Linux operating system, which are suitable to use for the device based on the ARM processor. The Linux was chosen because it is one of the most flexible operating systems and the Linux is kept as open source software code, except to the distribution of the Red hat and a few special distributions. The NFS protocol and TFTP are described there. The TFTP and NFS are used to deploy the operating system. It describes there, what are the TFTP and NFS and the principle of their use in computer networks. Practical part is as to, what is needed for the functioning of the TFTP and NFS server on the Ubuntu 11.10 plus how configure them. The OpenOCD is another part of this work. The OpenOCD is designed to work in the device memory. There is shown how to install and run the OpenOCD in order to communicate with the development kit Voipac PXA270M. This work shows how to configure the bootloader U-boot for booting the operating system from the network using the NFS and TFTP. There is described how compile and install PBX Asterisk on Voipac PXA270M with use of cross compiler and how cross compile zlib, OpenSSL and ncurses needed to install nad run Asterisk.
Description
Citation
VOJTÍŠEK, J. Modul ARM PXA270M a jeho využití jako pobočková ústředna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
1. Jaké jsou výkonnostní limity PBX Asterisk s ohledem na výkon použitého vývojového KITu PXA270M a při uvedené koncepci s NFS? 2. Odůvodněte volbu distribuce Opie 1.2 a uveďte, zdali byly realizovány experimenty i s jinými distribucemi na vývojovém KITu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO