Řezná keramika

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na řeznou keramiku, která patří do nástrojových materiálů. První část se zabývá rozdělením, použitím a charakteristikou základních materiálů pro řezné nástroje. V druhé části se důkladně rozebírá samotná řezná keramika z pohledu historie, výchozích materiálů, výroby, fyzikálních, mechanických vlastností a mikrostruktury. Následuje poslední část, která obsahuje sortiment firem CeramTec, Greenleaf a Saint-Gobain.
The Bachelor Thesis is focused on cutting ceramics which belongs to tool materials. The first part deals with sorting, application and characterization of basic materials for cutting tools. The cutting ceramics itself is thoroughly analysed from a historical perspective, default materials, production, physical and mechanical qualities and microstructure in the second part. The last part contains the assortment of CeramTec, Greenleaf and Saint-Gobain.
Description
Citation
VAVERKA, I. Řezná keramika [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) Ing. Vítězslav Svoboda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Pokud je v sortimentu řezných nástrojů obsažena řezná keramika pouze 5%, jaký má smysl? 2. Je řezná keramika srovnatelná s SK nebo je výkonnější? 3. Co jsou to whiskery? Jaký mají vliv? Z čeho jsou vyrobeny? Proč mají takový dobrý vliv? 4. Jaké mechanické vlastnosti mají whiskery? 5. Jak je to se srovnáním ceny řezné keramiky, oproti jiným řezným materiálům? 6. Je možné hrubovat řeznou keramikou pokud obrábéme licí kůru či používat pro frézování?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO