Supertvrdé řezné materiály

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá supertvrdými řeznými materiály, mezi které patří diamant a kubický nitrid boru. Je členěna do tří částí. V první je krátké shrnutí materiálů řezných nástrojů používaných v současnosti ke strojnímu obrábění. Druhá část se věnuje dělení, výrobě a vlastnostem supertvrdých řezných materiálů. Poslední část přestavuje supertvrdé řezné materiály v nabídce dvou významných výrobců nástrojových materiálů a dvou výrobců nástrojů.
This bachelor thesis deals with superhard cutting tool materials, which include diamond and cubic boron nitride. It is divided into three parts. In the first one there is a short summary of cutting tool materials currently used for machining. The second part pursues sorts, production and properties of superhard cutting materials. The last part represents superhard cutting materials in the offer of two important producers of cutting tool materials and two producers of cutting tools.
Description
Citation
MLČOCH, P. Supertvrdé řezné materiály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) Ing. Vítězslav Svoboda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Co jste myslel tvrzením, že se na povlacích intenzivně pracuje? 2. Jaké pojivo se používá u polykrystalických materiálů? 3. Existují u nás výrobci supertvrdých materiálů? 4. K čemu se používají diamantové povlaky a jakou mají adhezi? 5. Proč se vyrábějí diamantové nástroje geometricky jednoduché? 6. Jaká myslíte, že je přibližná cena destičky s SK a jaká je cena destiček z monobloku supertvrdých materiálů? 7. Co znamená doplňková číslice ve značení SK? 8. Při jakých teplotách pracuje KNB a jakým způsobem se pájí roubíky z KNB?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO