Knihovna a archiv v objektech Dolu Hlubina v Ostravě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Urbanistické souvislosti Řešený objekt Nových koupelen, spisovny a jídelny dolu Hlubina je součástí průmyslového areálu bývalých Vítkovických železáren v Ostravě Vítkovicích. Komplex dolu, společně s areálem vysokých pecí a koksovny, představuje unikátní příklad zachování kompletního technologického toku uhlí-koks-železo. Jejich význam byl oceněn prohlášením za Národní kulturní památku. Filosofie návrhu „Nové koupelny“ se stanou plnohodnotnou součástí revitalizované Dolní oblasti. Vzhledem k umístění a reprezentativnosti stavby jsem se rozhodla pojmout její vstupní podlaží jako veřejný, všem otevřený prostor. Prostor, vytvářející spojitost mezi minulostí, současností a budoucností Hlubiny a celého areálu DOV. „Hala modelů“ ve spisovně představí areál tak, jak fungoval v minulosti, ale zároveň názorně seznámí návštěvníky s aktuálními projekty a plány do budoucna. Část „koupelen“ zabydlí vzdělávací centrum, další část knihovna a Archiv Vítkovic. Zde si může návštěvník rozšířit vědomosti studiem, na semináři nebo přednášce. Vyčerpán doplní energii ve snack baru nebo probere poznatky s kolegy nad kávou. V přilehlém knihkupectví si může rozšířit svou vlastní knihovnu o nejnovější tituly.
Due to the location at the gate of the area of Hlubina mine and also representativeness of the "Bathroom" building I decided to design the entrance floor as a public space, opened to everyone. Place, where past, present and future of the area are presented together. There are exhibition places, library, archives, book shop and also some snack bar for visitors.
Description
Citation
NOVÁKOVÁ, J. Knihovna a archiv v objektech Dolu Hlubina v Ostravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) prof. Ing. arch. Ivan Ruller (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen)
Date of acceptance
2011-05-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO