Zabezpečení sdíleného datového úložiště

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce představuje model cloud computingu. Popisuje modely nasazení a distribuční modely cloud computingu. Distribuční modely software jako služba a infrastruktura jako služba jsou popsány podrobněji. Dále jsou v práci představena současná řešení od společnosti Amazon.com, Microsoft a VMware a jsou popsána zabezpečení jednotlivých řešení. Další kapitolou je zabezpečení dat v cloud computingu. V této kapitole jsou popsány základní atributy bezpečnosti dat (důvěrnost, integrita a dostupnost dat) a příklady kryptografických ochran používaných v cloud computingu. Dále je popsáno zabezpečení infrastruktury a sítě (obrana do hloubky), ochrana soukromé a bezpečnost datového úložiště. Zajištění ochrany soukromí uživatelových dat a kontrolování bezpečnost datového úložiště jsou v dnešní době otevřené problémy, jenž brání uživatelům získat důvěru v cloud computing. Nicméně se objevují i možná řešení jsou ochrana soukromí jako služba PasS (Privacy as a Service), homomorfní šifrování, schéma pro veřejný audit s ochranou soukromí a technologie Trusted Computing. V poslední části práce jsou analyzovaná rizika hrozící v prostředí cloud computingu a jejich protiopatření, a je navrhnut model zabezpečení sdíleného datového úložiště, který vychází z předchozích poznatků. Model využívá hardwaru odolného proti průnikům (kryptografických koprocesorů) společně s kryptografickými ochranami a zajišťuje ochranu soukromí zpracovávaných dat a kontrolu integrity dat uložených na úložišti v cloudu.
This work presents the cloud computing model. It describes deployment models and distribution models of the cloud computing. The distribution models like software as a service and infrastructure as a service are described. Then the current solutions from companies Amazon.com, Microsoft and VMware and the description of security of the particular solutions are presented. The next section deals with data security in the cloud computing. In this section, the fundamental methods of data security (confidentiality, integrity and availability) and the examples of cryptographic methods used in the cloud computing are described. Further, the methods used for secure infrastructure and network (defense in depth), the protection of privacy and the security of data storage are described. Nowadays, the open problems are ensuring the protection of privacy of user data and data storage security auditing, which prevent users to gain trust in cloud computing. To solve these problems, Privacy as a Service (PasS), homomorphic encryption, privacy preserving data storage public auditing and Trusted Computing are described. In the final part of this work, the threads in the cloud computing environment and theirs countermeasures are analyzed. Finally, the design of model for securing shared data storage is proposed. Model is based on the previous findings. Model uses a tamper-proof hardware with cryptographic protections to ensure the privacy of computed data and the integrity of data stored on storage in the cloud computing.
Description
Citation
ŠKODA, M. Zabezpečení sdíleného datového úložiště [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Němec, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO