Aplikace inteligentních řídících prvků v moderní elektroinstalaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou inteligentní elektroinstalace jako takové, přičemž uvádí její přednosti před klasickou elektroinstalaci. Značná pozornost je věnována nejvíce používanému a rozšířenému standardu KNX/EIB. V úvodu je popsán princip funkce systému, jeho základní části, topologie a možnosti řízení a vizualizace. Druhá část práce pojednává o možnostech energetických úspor při inteligentním řízení, které lze tímto systémem realizovat, zejména pak řízení osvětlení a topení. Na závěr se nachází návrh elektroinstalace rodinného domu, postavený na prvcích systému KNX/EIB. Na tomto příkladu je uvedeno porovnání s konvenční (klasickou) elektroinstalací. Oba návrhy jsou realizovány pomocí software Astra.
This bachelor thesis deals with the field of intelligent wiring and presents its advantages in comparison with a classic electroinstalation. A special attention is devoted to the most widely used and expanded standard sof opened systems KNX/EIB. In the first part, an explanation of the way the inteligent wiring works, its main parts, topology and possibilities of control and visualization is provided. In the second part, the work is dedicated to presenting an energy savings, mainly in ligthening and heating, which are possible to achieve by using inteligent wiring, Finally, there is a project electroinstalation in a family house, which is built on the elements of the KNX/EIB system. There is also a comparison with the classic (conventional) wiring. Both projects are implemented by Astra software.
Description
Citation
DOKOUPIL, J. Aplikace inteligentních řídících prvků v moderní elektroinstalaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci a v diskuzi odpověděl na většinu položených otázek. Otázky komise: - Výpočet návratnosti investice do inteligentní elektroinstalace - Co značí označení kabelu CYKY?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO